10.15.2018

Yksi kaksi kolme – kuolema

Robert van Gulik
Yksi kaksi kolme – kuolema

WSOY 1978 – Sapo 219
The Willow Pattern 1965

”Kun rikas kauppias Mei, tunnettu hyväntekijä, kompastuu kotiportaallaan ja murskaa päänsä kaidenuppiin, vain Yeen ja Hoon perheet jäävät jäljelle vanhasta aristokratiasta. Tämä ’Jyrkän portaikon tapaus’ on alkusoittoa julmalle tapahtumien sarjalle, johon liittyvät myös ’Pajukuvion tapaus’ ja ’Murhatun orjattaren tapaus’. Tuomari Dee ja hänen uupumattomat apulaisensa joutuvat tekemään kaikkensa päästäkseen selville, mitä oikeastaan tapahtuu tiukasti suljettujen bambukaihtimien takana, puuterintuoksuisten budoaarien, slummien, tavernojen ja ilotalojen kätköissä. Ruton ohella kaupungissa kulkee toisenkinlainen kuolema. Vanha viisu, jossa povataan tuhoa kaikille kolmelle suvulle, näyttää pitävän paikkansa.”

Tässä romaanissa kerrotut tapaukset tapahtuvat tuomarin uran jälkipuoliskolla, jolloin hän toimi vuoden verran pääkaupungin korkeimman oikeuden puheenjohtajana. Tällä kertaa tutustutaan posliinin pajukuviointiin, jota van Gulik myös jälkikirjoituksessaan selvittää. Tutustumme myös ’ladattuihin hihoihin’. Kun oli lailla kielletty tavallisia kansalaisia pitämään mukanaan tikareita tai muita pistoaseita, alamaailman naiset kantoivat joskus hihoissaan suunnilleen isohkon munan kokoisia rautakuulia. He keräsivät hihan yläosan käteensä ja saivat hetkessä käyttöönsä pelottavan lyömäaseen. Kiintoisana hahmona on tällä kertaa kiertävä marionettitaiteilija Yuan ja hänen kaksi tytärtään Sinivalko ja Koralli. Mainio kirja.


Jälkikirjoituksessa van Gulik kertoo 'ladattuihin hihoihin' liittyvän tarinan: "Ladatuilla hihoilla taisteleminen on säilynyt nykypäiviin saakka. Vieraillessani Pekingissä vuonna 1935 minulle kerrottiin että se pelottava maine, joka tuolla taistelutavalla on alempien luokkien kiinalaisten keskuudessa, pelasti bokserikapinan aikana kuuden länsimaisen nunnan hengen. Sisaret olivat joutuneet vastakkain vihaisen väkijoukon kanssa matkallaan linnoitettuun katedraaliinsa. Olettaen pääsevänsä hengestään he kohottivat alistuneesti ristityt kätensä jättäen sielunsa Jumalan huomaan. Äkkiä yksi hyökkääjistä huusi: 'Varokaa! Heillä on kuulat hihoissa!' ja väkijoukko perääntyi antaen tietä nunnille, jotka pääsivät ehjin nahoin temppeliinsä. Itse asiassa kävi niin, että kun nunnat kohottivat kätensä heidän messu- ja rukouskirjansa valahtivat hihoihin ja hyökkääjät, jotka bokserien viekkaan ulkomaalaisvastaisen propagandan takia uskoivat että kaikki länsimaalaiset olivat valmiita vaikka minkälaisiin ilkitöihin, päättelivät että sisarilla oli 'ladatut hihat'."

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1978: ”Alankomaalainen diplomaatti, tiedemies ja kirjailija Robert van Gulik kirjoitti toistakymmentä romaania 600-luvun Kiinasta, ensin alkuperäisiä salapoliisi tarinoita seuraillen, sitten laajan tuntemuksensa pohjalta vapaasti fabuloiden. Koko sarja alkaa kohta olla käsissämme suomeksikin, eikä suosiossa ole hämmästelemistä: myös "Yksi kaksi kolme - kuolema" on niin kulttuuritaustaltaan kuin jännitysaihelmiltaankin kiinnostava. Oppinut jälkikirjoitus kuuluu asiaan ja kertoo tällä kertaa pajukuvioposliinista.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti