10.18.2018

Kummitusluostari

Robert van Gulik
Kummitusluostari

WSOY 1961 – Sapo 76 
The Haunted Monastery 1961

"Han-yuanin piirikunnan tuomari Dee seurueineen joutuu pakenemaan myrskyä vuoristossa sijaitsevaan vanhaan taolaiseen luostariin. Vuosi sitten siellä on sattunut outoja kuolemantapauksia. Heti hän joutuu merkillisen näyn todistajaksi. Tuuli repäisee ikkunaluukun auki, vastapäisessä muurissa hämärästi valaistussa huoneessa kypäräpäinen mies syleilee alastonta naista. Salaperäisten käytävien loputtomassa labyrintissä tapahtuu mystillisiä asioita. Tämä taitavasti rakennettu tarina tarjoaa salapoliisiromaanien ystäville nautittavaa vaihtelua: vuosisatojen takaisen jännittävän kiinalaisen maailman."

Tässä kirjassa ei ole turhaa jaaritusta, tunnelma on tiivis ja kirjaa on mukava lukea. Tämänkertaiset tapaukset ovat Palsamoidun apotin tapaus, Hurskaan neidon tapaus ja Synkän munkin tapaus. Henkilöitä ovat: aamupilven luostarin apotti Tosi Viisaus, saman luostarin entinen apotti Jadekuvastin, taolainen filosofi Sun Ming, pääkaupungista tullut leski Rouva Pao, hänen tyttärensä Valkoinen Ruusu, runoilija Tsung Lee, näyttelijäseurueen johtaja Kuan Lai ja joukko näyttelijöitä. 


Jälkisanoissa van Gulik valottaa tapahtumien taustaa: "Kiinalaisilla oli kolme uskontoa, kungfutselaisuus, taolaisuus ja buddhalaisuus, joista viimeinen oli tuotu Intiasta 1.vuosituhannella j.Kr. Kungfutselaisten ja taolaisten ihanteiden kuvaus, jota sisältyy tähän romaaniin, perustuu aitoihin kiinalaisiin teksteihin. Kuvat olen piirtänyt 16.vuosisadan kiinalaisten kuvitettujen puulaatoilla painettujen kirjojen tyyliin. Huomatkaa, että tuomari Deen aikana kiinalaiset eivät käyttäneet palmikkoa; se tapa tyrkytettiin heille vuoden 1644 j.Kr jälkeen, jolloin mantsut olivat valloittaneet Kiinan. Miehet pitivät pitkät hiuksensa nutturalla ja käyttivät päähineitä sekä kotona että muualla. Tupakka ja oopiumi tuotiin Kiinaan useita vuosisatoja myöhemmin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti