10.18.2018

Kiinalaiset järvimurhat

Robert van Gulik
Kiinalaiset järvimurhat

WSOY 1973 – Sapo 145
The Chinese Lake Murders 1960

”Han-yuanin arvohenkilöt ovat järjestäneet hienot juhlaillalliset kukkaislaivalla tuomari Deen kunniaksi. Kylmää ankkaa ja kananpoikaa, kannuittain lämmintä viiniä, kauniita kurtisaaneja vieraita viihdyttämässä, suloisimpana kaikista Mantelinkukka, unohtumaton tanssijatar. ‘Saanhan tavata teidät myöhemmin, teidän korkeutenne. Tässä kaupungissa on suunnitteilla salaliitto.’ Kuiskatessaan tämän viestin tuomari Deelle Mantelinkukka sinetöi kohtalonsa. Julma kuolema muutti iloisen juhlan rikostutkimukseksi. Kiinalaiset on tuomari Deen tutkimuksia käsittelevän 5-osaisen sarjan toinen teos. Tapahtumat sijoittuvat Tang-dynastian aikaiseen Kiinaan, vuoteen 666. Keskeisenä aiheena on hukkuneen kurtisaanin tapaus, mutta sitä tutkiessaan tuomari Dee törmää kadonneen morsiamen ja tuhlaavaisen neuvosmiehen arvoituksiin ja huomaa lopulta sotkeutuneensa poliittisten vehkeilyjen, ahneuden ja kielletyn intohimon syövereihin. Valtakunnan turvallisuus on vaakalaudalla.” 

Tuomari Deestä kertovia teoksia suomennettiin lopulta useampi kuin takakannessa mainitut 5. Tämä on erinomainen tarina niin salapoliisikertomuksena kuin tapainkuvauksenakin. Tässä kertomuksessa tuomari ottaa palvelukseensa kiertelevän huijarin ja petkuttajan Tao Ganin. Tämä on monitaitoinen mies: "Ollenkaan kerskailematta voin sanoa, että harva mies tässä keisarikunnassa tietää yhtä paljon alamaailman tempuista ja keinoista kuin minä. Minulle on aivan tuttua asiapaperien ja sinettien väärentäminen, monella tavalla tulkittavissa olevien sopimusten ja väärennettyjen julistusten kirjoittaminen, ovien, ikkunoiden ja kassakaappien, kaikenlaisten tavallisten ja salaisten lukkojen peukaloiminen, ja minä olen myös salakäytävien, piilotettujen kääntöovien ja senkaltaisten kommervenkkien erikoistuntija. Sitä paitsi tiedän matkan päästä mitä ihmiset sanovat lukemalla heidän huuliltaan, osaan..." 
Kirjassa esiintyy runsaasti henkilöitä, joita ovat mm.: varakas maanomistaja Han Yung-han ja hänen tyttärensä Pajunkissa ja Mantelinkukka, kurtisaanit Anemone ja Persikankukka, eri ammattikuntien vanhimpia, pääkaupunkilainen liikemies Liu Fei-po, hänen tyttärensä Kuunkeiju, teekauppias Koong, puuseppä Mao yuan, kauppaedustaja Wan I-fan sekä pääinkvisiittori Meng Kee.

Loppusanoina van Gulik selittää muinaisen kiinalaisen oikeuslaitoksen rakennetta. Hän myös valottaa tarinan yhteyksiä vanhaan kiinalaiseen kirjallisuuteen. Esimerkiksi Kadonneen morsiamen tapaus perustuu todelliseen valekuolematapaukseen, josta on kerrottu Ching-jen-chi-an (Outoja tapauksia jotka kuohuttivat maailmaa) -nimisen rikostarinakokoelman kuudennessa osassa.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1973: ”Gulik on tehnyt todella huolellista työtä valmistellessaan tuomari Deen tutkimuksia käsittelevää 5-osaista sarjaansa, jonka toinen teos tämä kirja on. Tapahtumat sijoittuvat Tang-dynastian aikaiseen Kiinaan, vuoteen 666 jKr. Lukija saa runsaasti tietoa senaikaisen kiinalaisen kaupunkiyhteisön elämästä, taloudellisesta rakenteesta ja poliittisesta mekanismista, kaikki kiinteänä osana melko vauhdikasta ja älykästä "salapoliisijuonta". Kirjan luulisi kiinnostavan muitakin kuin pinttyneitä sapolaisia; tapainkuvauksenakin se on paikka paikoin verraton.”  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti