10.18.2018

Kiinalaiset sokkelomurhat

Robert van Gulik
Kiinalaiset sokkelomurhat
 
WSOY 1973 – Sapo 156 
The Chinese Maze Murders 1962 

”Tuomari Dee saapuu Lan-fangin rajakaupunkiin vuonna 670 palveltuaan sitä ennen kaksi vuotta piirituomarina Poo-Yangissa, missä hän on ratkaissut kuuluisat kellomurhat. Jo matkalla hän joutuu oudon hyökkäyksen kohteeksi. Vartiosotilaat kaupungin portilla käyttäytyvät röyhkeästi, oikeusistuimen henkilökunta on tipotiessään ja asiakirjat homeesta vihreitä. Ensimmäisenä tehtävänä onkin palauttaa järjestys kaupunkiin, joka on joutunut häikäilemättömän tyrannin mielivallan kohteeksi. Mutta tuomari Deen nerokkuus keisarillisen Kiinan maineikkaimpiin kuuluvana rikostutkijana joutuu todella koetukselle vasta kun hän ryhtyy selvittämään samanaikaisesti kolmea rikosjuttua: sinetöidyn huoneen murhaa, kätketyn testamentin tapausta ja irti hakatun tytönpään arvoitusta.”  

Mielenkiintoinen ja jännittävä tarina – kuten muutkin Dee-kirjat. Jännittävät tapahtumat alkavat heti alkulehdiltä ja tarina jatkuu turhia jaarittelematta mielenkiintoisena loppuun asti. Samalla tutustutaan muinaisen kiinan kulttuuriin ja silloiseen oikeuskäytäntöön. Kirjan kehyskertomus, tarina kaukaisesta kaupungista jossa paikallinen tyranni on anastanut vallan käsiinsä, on yleinen kiinalaisissa romaaneissa. Gulik on noudattanut tässä kirjassa vanhaa kiinalaista perinnettä kuvaamalla kirjan lopussa yksityiskohtaisesti rikollisen teloitusta. Mukana on runsaasti henkilöitä joista mainittakoon seppä Fang, hänen kaksi tytärtään Valkoinen Orkidea ja Tumma Orkidea, vallan anastanut paikallinen tyranni Chien Mow, vakinaisesta armeijasta karannut Korpraali Ling, jonka Dee värvää uudestaan, uiguuripäällikkö Orolakchee, uiguurityttö Tulbee ja vanha erakko Mestari Kurjensulkaviitta.
Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1973: ” Nämä kiinalaisesta tuomari Deestä kertovat rikosjutut asettanevat perinteisen salapoliisiromaanin ystävän hyväksymisongelman eteen: toisaalta tutun tuntuiset rikosongelmat, toisaalta outo kulttuuriympäristö kummine tapoineen, raa'at ja sadistisetkin tapahtumat sekä tiukka hyvyyden ja oikeamielisyyden seuraaminen. Henkilökohtaisesti nautin kovasti tästä tuomari Deen kolmannesta kirjasta, missä ratkaistaan Lan-fangin rajakaupungissa sinetöidyn huoneen murha, kätketyn testamentin tapaus ja irti hakatun tytönpään arvoitus. Selvityksiä seuraa koko ajan tuomari Deen filosofinen kilvoitus itsensä kanssa työnsä merkityksestä, joka nivoutuu paljon paremmin kuvioihin kuin tekaistun tuntuinen selittelevä alkulause niin traditioon kuin se kuuluisikin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti